Søg i nyheder Kontakt fsu Sitemap
Liveskak


27. januar 2007 PrintvenligSkakmestre dyster blindt på Hvedholm Slot
Af Niels Erik Nielsen

Skakmestre dyster blindt på Hvedholm Slot
I dagene 2-4. februar mødes fire stærke skakmestre fra Norden på Hvedholm Slot ved Faaborg i Faaborg-Midtfyn Cup, som er en dobbeltrundig alle-mod-alle-turnering, hvor der udelukkende spilles blindskak. Deltagerne er GM Magnus Carlsen (2690) Norge, GM Emanuel Berg (2586), Sverige samt de to danskere GM Peter Heine Nielsen (2651) og IM Steffen Pedersen (2439).
Betænkningstiden er 25 minutter plus et tillæg på 20 sekunder pr. udført træk til hele partiet, og den samlede præmiesum er på 30.000 kr. Tilskuere vil kunne nyde begivenheden i Hvedholm Slots pragtfulde riddersal, mens spillerne befinder sig i den lige så smukke spejlsal.
Partierne kommenteres undervejs af den tidligere verdensmester i korrespondanceskak Jørn Sloth, og de kan også følges LIVE på internettet på Faaborg-Midtfyn Cups hjemmeside: www.dsu.dk/faaborg-midtfyn-cup/

Flere af skakkens store mestre har gæstet Fyn
Blindskakturneringen Faaborg-Midtfyn Cup på Hvedholm Slot indskriver sig i en lang række af spektakulære skakbegivenheder her på øen. Fyn har i snart mange år været godt med, når det gælder om at kunne præsentere spillere fra verdenseliten; blandt de mest spektakulære arrangementer kan nævnes matchen mellem verdensmesteren Garri Kasparov og Curt Hansen på Valdemars Slot i 1990 samt SIS-MH Cup på Kongebrogården i Middelfart 2003, hvor den indiske hurtigtænker Viswanathan Anand viste klassen mod Curt Hansen, Peter Heine Nielsen og Jonny Hector.
At Fyn i den grad er kommet på landkortet, når det gælder skakbegivenheder af internationalt tilsnit, kan i høj grad tilskrives Svend Novrup, der siden 1970’erne, ud over de ovenfor nævnte, har stået bag en lang række andre danske skakarrangementer.

Magnus Carlsen – en ombejlet herre
Det norske stjerneskud Magnus Carlsen slog for alvor igennem på den internationale skakscene sidste år, hvor han spillede et stort antal turneringer. Resultaterne var så bemærkelsesværdige, at turneringsarrangører kappedes om hans gunst, og i 2007 er der næppe en topturnering i verden, der ikke har haft bud efter ham. Derfor er det også en kæmpe kompliment til de danske arrangører, Fyns Skak Union i samarbejde med Bureau Ruder 7 ved Svend Novrup, at nordmanden bad om at få arrangeret Faaborg-Midtfyn Cup som træning til Amber-turneringen.

Peter Heine har gode blindskak-minder
Den eksklusive turnering spillet hvert år i Monte Carlo, Monaco, hvor de specielt inviterede deltagere dyster i blind-og hurtigskak. Da den 33-årige Peter Heine sidste år fik mulighed for at prøve kræfter med en række af verdens stærkeste spillere i de to discipliner, var jyden helt uden erfaring på blindskakområdet, men Svend Novrup trådte hjælpende til og fik i samarbejde med Fibertex og Aalborg Skak Forening arrangeret den første stærkt besatte blindturnering på hjemlig grund. Fibertex Cup blev spillet i Aalborg Kongrescenter i februar 2006, og her strøg Peter Heine Nielsen til tops, da det danske es trak det længste strå i det afgørende parti mod den dengang 15-årige Magnus Carlsen.

Steffen i underhundens rolle
Mens de to højest ratede i feltet således har en del erfaring på området, stiller sagen sig anderledes for turneringens to øvrige deltagere. Den 32-årige internationale mester Steffen Pedersen bliver det lokale islæt. Oprindelig var Steffen tiltænkt kommentatorrollen, men han sprang til med kort varsel, da GM Curt Hansen blev forhindret i at deltage af pludselige ikke-skaklige forpligtelser. Steffen scorede helt tilbage i 1991 en GM-norm i Forli, Italien og blev IM i 1993. Blandt adskillige fine turneringsresultater er også danmarksmesterskabet i Køge 2004, og fynboen vil givetvis være i stand til at give stormestrene kvalificeret modstand, selv om han vurderet efter rating må påtage sig underhundens rolle.

Ung svensker på vej frem
Emanuel Berg har heller ikke prøvet den specielle disciplin før, men den 25-årige svensker er meget nysgerrig efter at prøve kræfter med denne udfordring. Han havde et storartet 2006, blandt andet vandt han på Mallorca Torneo Internacional Ciudad de Sóller med 7/10p. Berg scorede 5,5/10p. for Sverige ved OL i Torino og blev nr. 2 i et meget stærkt besat svensk mesterskab. Svenskerens største præstation kom dog nok ved EM, hvor han skulle vinde sine tre sidste partier og derefter to knock-out-matcher for at gå videre til World Cup, hvilket lykkedes!

Sådan foregår spillet
Hver spiller har kun et tomt bræt på en computerskærm til rådighed, og ellers må hukommelse og visualiseringsevne klare resten, da hvert træk godt nok dukker op på modstanderens skærm i tekst, men beskeden forsvinder øjeblikkelig, så snart svartrækket indtastes!

Praktiske oplysninger:

Spillested:
Hvedholm Slot, Faaborg. Ligger ud til Hovedvej 8 mellem Faaborg og Bøjden.

Program:
Fredag d. 2. februar:
14.30 Åbning
14.40 Runde 1
17.00 Runde 2
Lørdag d. 3. februar:
10.30 Runde 3
14.00 Runde 4
16.30 Runde 5
19.30 Runde 6
Søndag d. 4. februar:
09.30 Finale, første parti
11.15 Finale, andet parti*
12.45 Præmieoverrækkelse ved Faaborg-Midtfyn Kommunes Borgmester Bo
Andersen
* I tilfælde af 1-1 i finalen spilles Sudden Death-lynparti om sejren.

Turneringens hjemmeside: www.dsu.dk/faaborg-midtfyn-cup/

Fibertex Cup 2006: www.dsu.dk/fibertex

Læs også:
Magnus fik revanche (5. februar 2007)
Blind-finale mellem Magnus Carlsen og Peter Heine (4. februar 2007)
Steffen skabte sensation (3. februar 2007)
Magnus alene i front efter førstedagen (2. februar 2007)
Nordens fire topnavne mødes i blindskak på Fyn (13. januar 2007)

© 2019 Fyns Skak Union