Søg i nyheder Kontakt fsu Sitemap
Liveskak


29. marts 2011 PrintvenligFynsk succes ved Skoleskak-DM for hold
Af Niels Erik Nielsen

I weekenden 25-27. marts deltog 7 fynske hold i DM for hold på Kirkebakkeskolen i Vejle, og det med stor succes, idet FREM vandt Å-gruppen, mens Nr. Aaby blev nummer to i A-gruppen.

I alt 41 mandskaber fra hele landet var tilmeldt det store stævne, der også fungerede som kvalifikation til NM i efteråret.

Desværre er Å-gruppen en ren dansk opfindelse, så derfor venter der ikke FREM en NM-tur.

Grundet et højt lokalt aktivitetsniveau havde Fyn ekstra hold med i mange rækker. Samtlige resultater kan ses på skoleskak.dk, men her skal det gælde de to fynske medaljetagere.

Fra såvel FREMs formand Yann Le Besq - der også er den stolte fader til to af guldvinderne - som skoleskaklederne Mogens Keinicke og John Dahlberg har jeg modtaget indlæg fra stævnet.

Omtalen af FREMs bedrift er baseret på en sammenskrivning af de to førstnævntes, mens John Dahlberg får ordet efterfølgende.

FREM vandt Å-rækken
Odenseanernes juniorhold havde som optakt til Hold-DM vundet den fynske finale 6-2 mod Krarup.

De stillede op i Å-gruppen, der var en åben række for klubber med skoleelever under 10. kl.

Holdet bestod af Tobias Ilsøe Jensen, Emma Le Besq, Hooman Arshadi, Alexander Le Besq og tvillingerne Anders og Jakob Frederiksen.

De seks spillere er i alderen fra 10 til 15 år, og trods den relativ store aldersforskel var der tale om et socialt velfungerende hold.

I alt 8 hold deltog, og FREM var helt suveræn, idet samtlige 7 kampe blev vundet med cifre fra 2,5-1,5 til 4-0.

Da der kun skulle bruges fire spillere i hver match, skiftedes deltagerne til at sidde over, hvilket også fungerede aldeles upåklageligt.

Her er Yann Le Besq’ vurdering af de enkelte spilleres præstationer:

1. bræt: Tobias (5,5/6p.): I første kamp stod han til gevinst mod en på 1780. Han spillede tårn-slutspillet forkert (har en fribonde, men glemmer at få kongen med), så det blev kun til en halv. Det er også den eneste fejl, han har lavet i hele turneringen. Han har spillet fænomenalt, han vandt 5 partier i træk, hvor han førte med minimum en officer i samtlige partier.
2. bræt: Emma (3/5p.): Emma har spillet lidt under det niveau, hun har vist på det sidste. Hun har svært ved at styre sin tid og kommer alt for meget i tidsnød (overså mat i 1 tre gange - heldigvis uden konsekvenser) 3/5 på et svært 2. bræt er alligevel rigtig flot. Tabte to kampe mod to stærke spillere.
3. bræt: Hooman (4/5p.): Også rigtig god turnering af Hooman (3 sejre og 2 remis). Meget værdifuld, han er så solid, at man ved, at der minimum kommer en halv hver gang, han er med. Han skal dog arbejde sine taktiske færdigheder, han missede blandt andet en nem gevinst.
4. bræt: Alexander (6/6p.): Kanon turnering, svært at vurdere hans præstation, fordi han var så meget bedre end modstandene. Han gjorde det også nemmere for medspillerne, fordi de tænkte, vi fører 1-0 på forhånd, men !!!!
Vi kunne nøjes med et point i sidste runde, så vi aftalte, at Tobias, Emma og Hooman skulle spille sikkert, og Alexander skulle vinde.
De har spillet i 20 min., da jeg kommer i lokalet. Jeg kan se lige med det samme, at alle er meget bekymrede og slet ikke koncentrerede, de kigger alle sammen på Alexanders parti.
Han er bagud med 2 bønder og står ad helvede til. Man tænker på det værste, især når man er så tæt på.
Heldigvis kom Kim Skaanning til mig og sagde: "Rolig, nu skal modstanden tænke selv".
Allerød, som har tre gode spillere på de første tre brætter, havde en hjemmeforberedelse klar mod Alexander. 6 træk efter var Alexanders modstander mat!
Tobias, Emma og Hooman kunne koncentrere sig igen, Anders og Jakob var ikke til at styre i spillelokalet, vi havde vundet DM.
4. bræt: Jakob (2,5/3p.): Flot turnering, Jakob har udviklet sig utrolig meget, så det blev næsten for nemt for ham, men kun næsten!
Han kunne vinde sin første kamp på 10 forskellige måder, men det lykkedes ham at finde det eneste træk, der ikke gjorde.
Det værste af det hele er, at der kun var et muligt træk, så modstanden var tvunget til at redde det. Jeg tror, at Jakob har forstået, at man skal tænke før og ikke efter. Han tog sig sammen og gjorde det rigtig godt efter det.
4. bræt: Anders (3/3p.): Kanon turnering, ligesom Jakob (de er jo tvillinger) har Anders udviklet sig utrolig meget, og han vandt sikkert alle sine kampe. Jakob og Anders var så stærke på 4. bræt, at jeg slet ikke var bekymret, når en af de fire andre skulle side over. Jeg ville nok ikke have sagt det samme sidste år.
NB: Selv om de sad over i en kamp, blev både Tobias og Alexander topscorere på henholdsvis 1. og 4. bræt.



På billedet er det fra venstre: Alexander, Hooman, Anders, Jakob, Emma og Tobias.

Nr. Aaby Skole fik igen topplacering i skoleskak
Af John Dahlberg

Ved danmarksmesterskaberne i skoleskak for hold viste Nr. Aaby Skole igen, at de er mellem de bedste.

Efter sejre over Haderslev 4-0 og København 4-0, blev det 2-2 mod Nordjylland, og så kunne en sejr over Århus-holdet gøre Nr. Aaby til mestre.

Efter 2 timers spil stod det 1-1, hvorefter topbrættet valgte at dele. Nørre Åby stod på det tidspunkt til gevinst i den sidste kamp, men desværre lykkedes det ikke, så Åby Skole fra Århus blev Danmarksmestre med 13,5 point, mens Nr. Aaby for andet år i træk fik sølvpokalerne med 11,5 point.

Nørre Åby har et rutineret hold, hvoraf 4 spillere er med næste år igen, så måske lykkes det der.

Vist nok for første gang i skoleskakkens historie havde et rent pigehold spillet sig frem til DM, og med 4 sejre i 8 kampe gjorde Nr. Aaby-pigerne det fremragende.

Selv om de var et år yngre end de fleste andre, sluttede de på en flot 8. plads, og også de har chancen for at slutte i toppen næste år, hvor de er de ældste i rækken.

Øverste række:
Patrick Sørensen, Gustav Petersen, Emil Harndahl, Nicolai Andresen, Andreas Jakobsen, træner Kasper Larsen og Simon Thimsen.
Nederste række:
Leder John Dahlberg, Sandra Sørensen, Thea Veng Basse, Frida Harndahl, Mathilde Skousen og Signe Jepsen.

B-rækken for elever til og med 6. kl. blev vundet af hjemmeholdet Kirkebakken med et uhørt kæmpeforspring på 14 point. Frørup blev nr. 5 og Toftegårdskolen, Faaborg, nr. 6.

I C-rækken fra børnehaveklasse til 3. kl. præsterede Skæring Skole fra Århus at vinder 31 ud af 32 partier, mens det sidste endte remis!

Indtil til kampen mod Skæring havde Krarup vist sig som næstbedste hold sammen med Kirkebakken, men efter afklapsningen på 0,5-3,5 blev spillet hurtigt og nervøst, og det endt med en fjerdeplads.

I samme række beviste John Dahlberg og Nr. Aaby, som omtalt ovenfor, at et rent pigehold, uden en eneste 3. klasser, kan klare sig flot.

Endelig måtte Strib nøjes med bare at have det sjovt og afslappet, idet holdet allerede fredag aften måtte sig farvel til deres sygdomsramte førstebræt Søren Hintze.

Dermed var Strib bagud 0-1 i hver kamp, mens de tre øvrige alle rykkede én plads op i hierarkiet til en vanskeligere modstander, så 14. og sidstepladsen var nærmest givet på forhånd.


© 2019 Fyns Skak Union