Søg i nyheder Kontakt fsu Sitemap
Liveskak


19. februar 2012 PrintvenligMads Hansen nordisk mester i skoleskak - opdateret
Af Niels Erik Nielsen

NM i skoleskak 2012 endte som en kæmpe triumf for Mads Hansen, FREM, der strøg til tops i ældste gruppe. 

Han var den eneste danske deltager, der løb med guldet, og på stående fod kan jeg ikke komme i tanke om andre fynboer, der har præsteret noget lignende før.

IM Steffen Pedersen har forståelig nok reageret på påstanden, idet han blev nordisk mester i skoleskak på Færøerne i 1991!

Det skete i øvrigt foran hans nuværende klubkammerat IM Lars Borbjerggaard, mens svenskeren Arvid Wikner blev nummer tre.

Den 'hemmelige' turnering har hverken været omtalt i Skakbladet eller Fynsk Skak, og manden med den vel nok største indsigt i slige sager, John Dahlberg, Nr. Aaby Juniorskakklub, havde heller ikke hørt om guldtriumfen, da jeg spurgte ham, om Mads havde en fynsk forgænger.

Kristoffers 4. beretning:

Lad os tage konklusionen med det samme. Mads vandt efter et nervepirrende drama de nordiske mesterskaber 2012 i A-gruppen.

Sejren blev grundlagt efter 1½ point søndag, og da konkurrenterne samtidigt snublede, kunne Mads sejle alene i land med flotte 4½ point af seks mulige!

Morgenrunden
Dagens program startede tidligt med morgenmad kl. 7.30, hvorefter runden begyndte kl. 8.

Mathias skulle her møde gruppens lavest ratede spiller, hvilket indbefattede at antal af partier i basen var lig nul. Kun Torstens nedskrivninger af åbningerne i de ikke live-transmitterede partier var til hjælp.

Mathias' normale gode takter ved morgenrunderne udeblev, og partiet gik hurtigt den forkerte vej for vor fynbo. Dermed et ærgerligt nul på tavlen.

                        Mathias Nielsen, Sydøstfyn ved 5. rundes start.

Simon skulle møde A-gruppens eneste pige. Partiet udviklede sig noget utraditionelt, idet Simon først fik stor fordel for derefter at overgive denne til modstanderen.

Flot fight gav dog igen en gevinststilling, der var let vundet, indtil et ærgerligt kongetræk tabte fribonden helt nede på e2. Resultatet blev et slutspil, hvor der skulle sættes mat med løber og springer.

Partiets udvikling havde tydeligvist påvirket Simon, der ikke fandt matten for blot 2 minutter efter, da remisen var en kendsgerning at kunne demonstrere metoden, efter adrenalinen havde forladt kroppen. Ærgerligt og bittert på samme tid!

 Hallgerdur Thorsteinsdottir - Simon Wilbrandt.

I samme runde var Mads på en svær opgave med de sorte brikker mod FM Jonathan Westerberg (2389). Sune hjalp Mads til en fin forberedelse, men lidt trækomstilling medførte, at forberedelsen ikke gik rent ind.

Derimod måtte Mads jævnfør Sunes betragtninger kæmpe lidt for at holde balancen. Dette lykkedes dog, og en remis mod favoritten var en realitet.

                                 Jonathan Westerberg - Mads Hansen.

Dermed var de fynske medaljeforhåbninger inden sidste runde udelukkende knyttet til Mads. Efter udfaldet af det andet topopgør var kendt, viste det sig at fire mand delte førstepladsen i gruppe A inden sidste runde - alle med scoren 3½ point.

Desuden havde de alle mødt hinanden indbyrdes og sat 1½ point til mod hverandre.

Konsekvensen af dette var den noget besynderlige, at alle skulle parres nedad i sidste runde, hvorfor en heldig parring kunne forøge chancen for mesterskabet, mens evt. korrektionsberegning ville være afhængig af samtlige(!) resultater i gruppen.

Uheldigvis blev Mads parret med Simon i sidste runde, hvilket medførte store moralske skrupler hos de to.

Kristoffer og Torsten var dog enige om, at de så godt som det nu var muligt måtte spille partiet som ethvert andet. Undervejs kunne de så evt. holde øje med resultaterne på de andre topbrætter og indstille deres risikovillighed derefter.

Afgørelsen
Desuden viste sidste runde at bringe endnu et danskeropgør, idet Mathias var så uheldig at møde vennen Casper Christensen. Dette parti udviklede sig fordelagtigt for Mathias, men da den bedste fortsættelse ikke blev fundet, blev parterne venskabeligt enig om remis.

                            Mathias Nielsen - Casper Christensen.

Slutstillingen i gruppe B:

Dermed var det fynske fokus rettet udelukkende mod A-gruppen og specielt partiet Simon-Mads. Partiet blev en yderst spændende affære, hvor ingen parterne tilsyneladende havde styr på stillingsvurderingen, som det også var tilfældet i det indbyrdes opgør til DM.

Simon stillede sig aggressivt op på kongefløjen mod at undlade rokade, hvilket gav en tveægget stilling, som nok praktisk set var det bedst mulige for Mads' titelchancer.

En egentlig afgørelse eller afklaring lod vente på sig, mens dette langt fra var tilfældet på de tre andre topbrætter, hvor de resterende medaljeaspiranter var i kamp.

Norske Anders Hobber indstillede forholdsvist tidligt gevinstforsøgene og afgav remis, mens færøriske Røgvi samt svenske FM Weserberg begge havde tabt/ofret en bonde og stod under.

Denne status var gældende længe, hvilket nok var mest nerveprirrende for de forskellige ledere tilknyttet de tre medaljehåb.

Først færdig var Røgvi, som måtte give fortabt. Dernæst vandt Mads Simons springer på f3, hvormed en sejr kunne forventes her, hvilket som det kan ses i det følgende også blev tilfældet:

Hvid: Simon Wilbrandt, DK
Sort: Mads Hansen, DK
[noter: NEN]
1.d4 Sf6 2.c4 e6 3.Sc3 d5 4.cxd5 exd5 5.Lg5 Sbd7 6.e3 Le7 7.Ld3 Sf8 8.Sge2 Se6 9.Lh4 0–0 10.Dc2 g6 11.f3 b6 12.Lf2 c5 13.Dd2 Lb7 14.g4 a6 15.h4 b5 16.h5 Sg5 17.Sg1 b4 18.Sce2 c4 19.Lc2 c3 20.bxc3 bxc3


21.Dc1?
21.Sxc3! Tc8 (21...Lb4 22.Tb1 Da5 23.Txb4! Dxb4 24.Lh4 Tac8 25.Sa4!±) 22.Tb1 Dc7 23.Ld3!=.
21...Lc6 22.Sf4 Ta7 23.hxg6 hxg6


24.Lxg6?
24.Lh4 var mindre forpligtende.
24...fxg6 25.Sxg6 Sfh7 26.Sxf8 Dxf8 27.Dc2 Ld6 28.Kf1?!


28...Tg7!?
28...Sxf3! 29.Dg6+ Tg7 30.De6+ Kh8 31.Sxf3 Dxf3 32.Dc8+ Tg8!–+.
29.a4 Ld7 30.Ke2


30...Sxf3! 31.Txh7
31.Sxf3 Lxg4!–+.
31...Txh7 32.Sxf3 Lxg4 33.Tg1 Dxf3+ 34.Ke1 Tg7 35.Tf1


35...Lg3! 36.Db3 Dxe3#
0–1

Simon Wilbrandt - Mads Hansen.

Så begyndte den danske flok at beregne mulige korrektionsudfald, og samtidigt med at konklusionen var, at Mads var sikker på titlen i alle tilfælde, blev Westerbergs parti remis.

Slutstillingen i gruppe A:

Mads blev dermed den første fynske nordiske mester i lange tider.

Stort tillykke med den fortjente titel!

Dermed sluttede Simon turneringen af på en resultatmæssig ærgerlig måde, men kunne naturligvis sagtens glæde sig over Mads' bedrift.

Mads Hansen - nordisk mester i skoleskak 2012.

Konklusion
Set med fynske briller blev NM i skoleskak 2012 dermed en bragende succes, hvor vi foruden deltagelse af historiske 3 fynboer hjembragte en nordisk mester i skikkelse af Mads Hansen.

Danmark vandt desuden to bronzemedaljer ved Jonathan Bräuner og Martin Percivaldi, der endte tredelt etter i deres grupper med 4½/6. Korrektionsberegningerne var dog ikke med danskerne, hvorfor de måtte nøjes med medaljer af mindre fint karat.

Dermed slut på meldinger fra de finske, men om muligt kommer der kommenterede partier af spillerne senere på ugen.

Tak for at du fulgte med derhjemmefra,
Kristoffer Dyrgaard.

Du kan se mange flere billeder fra NM her: http://www.frem-skakklub.dk/index.php?option=com_content&view=article&id=238.

Turneringens hjemmeside: http://www.nuortenpm.shakkiliitto.net/

I Finland har de stadigvæk snevejr.

Læs også:
NM i skoleskak - 3. beretning (18. februar 2012)
NM i skoleskak - 2. beretning (17. februar 2012)
Fynsk trio til NM i skoleskak - 1. beretning (16. februar 2012)
Simons store triumf (29. november 2011)
Tre fynboer løste billet til NM i skoleskak (28. november 2011)

© 2019 Fyns Skak Union