Søg i nyheder Kontakt fsu Sitemap
Liveskak


29. marts 2007 PrintvenligFREM vandt pokalfinalen
Af Niels Erik Nielsen

Årets pokalfinale mellem FREM og Læseforeningen i
Sydbanks fynske hovedsæde i det centrale Odense bød ikke
på en eneste remis, men selv om holdene skiftedes til at føre, blev det en meget jævnbyrdig affære, som endte 2-2.

Traditionen med lynomkampe blev altså opretholdt, men modsat sidste sæson var en enkelt nok, idet FREM i overlegen stil vandt den første hele 3,5-0,5 og de kan nu kalde sig pokalmester 2006-07.

Chok-føring til Læseforeningen
Efter en kort velkomst ved Sydbanks filialchef Steen Utoft, blev der trukket lod om farverne, og Læseforeningen fik som hjemmehold sort på bræt et, hvor Per Stentebjerg-Hansen og Mads Bilde Svendsen mødtes.

I semifinalen mod Nyborg gæsteoptrådte Morten Topholm Rud på førstebrættet, men i finalen var Læseforeningen tilbage i den oprindelige formation. FREM stillede også med nøjagtig de samme fire spillere, som påbegyndte turneringen, og vurderet efter rating var det svært at udpege en favorit.

Efter den første time bredte optimismen sig blandt de tilstedeværende FREM-supportere, for på tredjebrættet var Tom Frantsen kommer klart bedst fra åbningen mod Peter Grau, mens de tre øvrige opgør tegnede helt lige.

Så meget desto større var chokket, da Jørn Moestrup pludselig deklamerede mat i to træk! FREM har gennem hele sæsonen gjort det til en dårlig vane, at komme bagud i samtlige matcher, og det skete altså også i finalen.

Med hver et tårnpar samt uligefarvede løbere på brættet, tydede meget ellers på remis, men her går det galt for Mathias Meunier, der som sort netop har besvaret 28.Sg5 med kæmpebrøleren 28…h6??, hvor 28...Txd6! 29.Txd6 h6 30.h3 hxg5 31.hxg4 ville afvikle til et remisslutspil:

29.Td7+!! Lxd7 30.Txd7+ Kf8
30...Kh8?? 31.Th7#.
31.Sh7+

Og sort opgav inden matten efter 31...Ke8 32.Sxf6+ Kf8 33.Tf7#
1–0

Udligningen lod ikke vente længe på sig
Kort efter var der udlignet ved Tom Frantsen, der allerede var to bønder foran, da Peter smed yderligere en officer i grams. Sort har netop spillet 23…b5, og det besvarende LF-spilleren med 24.Se4?, men gode råd er dyre, da sort også står overlegent efter 24.Lf3 Ta7 25.Se4 Tc7.

24...e5! og hvid opgav - der ryger en officer i alle varianter, fx 25.Sd6+ Kc7; 25.Td5 Lxe4 26.Txe5 Lc6! Eller 25.Lg4+ f5. 0–1

Stilstand og bange anelser
I de to sidste partier var det svært at se, hvordan Kristoffer Dyrgaard – Jannick B. Skow’s forenklede stilling kunne undgå at ende remis, mens der var betydelig flere brikker tilbage på førstebrættet, hvor Mads på et tidspunkt havde brugt over en halv time mere end Per.

Det udlignede sig dog senere, men for begge FREM-spillere gjaldt, at de længe var storforbrugende på uret, og det kunne godt give anledning til lidt bange anelser, da hver spiller som bekendt kun har to timer til hele partiet i pokalturneringen.

Kristoffer afslog et remistilbud, som han under andre omstændigheder havde taget imod, men juniordanmarksmesteren var som alle andre tilstedeværende meget i tvivl om udfaldet på førstebrættet, så han valgte at spille videre.

Læs videre i FREM vandt pokalfinalen - 2. del

Læs også:
FREM vandt pokalfinalen - 2. del (29. marts 2007)
Historisk Odense-møde foregår på neutral grund (23. marts 2007)
Læseforeningen fínaleklar for fjerde år i træk (14. februar 2007)
Otte år siden FREM sidst var i finalen (14. februar 2007)
FREM og Læseforeningen i pokalfinalen (13. februar 2007)

© 2019 Fyns Skak Union